Het lijkt op zuurdesem

Lucas 13:18-21

18 Daarop zei hij: ‘Waarop lijkt het koninkrijk van God en waarmee zal ik het vergelijken? 19 Het lijkt op een zaadje van de mosterdplant dat iemand meenam en in zijn tuin zaaide, waarna het groeide en een grote struik werd, waar de vogels van de hemel in de takken kwamen nestelen.’ 20 En opnieuw zei hij: ‘Waarmee zal ik het koninkrijk van God vergelijken? 21 Het lijkt op zuurdesem die door een vrouw met drie zakken meel werd vermengd tot alle meel doordesemd was.’ (NBV)

Je kunt niet de hele wereld op je nek nemen. Als je om je heen kijkt dan zie overal onrecht, verdeeldheid, onderdrukking, uitbuiting en de meest vreselijke dingen die mensen elkaar aan doen. De twee gelijkenisjes die we vandaag lezen volgen op een verhaal waarin Jezus van Nazareth een oudere vrouw weer rechtop laat lopen nadat ze vele jaren gebukt ging. Dat lijkt klein maar Jezus zegt dan denk dan aan dat mosterdzaadje. Dat is een heel klein zaadje. Als je het in je hand neemt moet je nog uitkijken ook want voor je weet is het weggeblazen. Maar het groeit uit tot een grote struik.

In de dagen van Jezus groeiden er mosterdbomen van wel drie meter hoog. Wij kennen ze niet meer zo groot maar er zijn verhalen van reizigers naar Galilea die zich over die grote mosterdbomen verbaasden. Maar die kleine daden van ons, elke dag opnieuw een hand uitsteken naar de minsten, vrijwilligers werk doen in asielzoekerscentra of plaatsen voor noodopvang, winkelier zijn in de Fair Trade winkel, voedsel sorteren in de voedselbank en noem maar op, maakt dat de wereld beter?

Jezus vergelijkt al die ogenschijnlijk kleine daden met zuurdesem, gist, het maakt het dagelijks brood meer eetbaar. Met, zelfs met een heel klein beetje krijg je echter het brood dat je elke dag nodig hebt. Je vindt het nooit meer terug, je kunt het ook in een heel brood niet meer aanwijzen. Voor dat brood voor elke dag hebben we ook voor gebeden in het Onze Vader. Dus elke dag opnieuw mogen we die liefde om ons heen verspreiden, ook vandaag mag dat weer. Die kleine dingen die we doen hebben het kennelijk in zich de hele wereld te veranderen. Je kunt niet wachten er mee te beginnen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *